Ingatlanjog

Ingatlanjog

Társasági jog

Társasági jog

Mediáció

Mediáció

Munkajog

Munkajog

Biztosítási jog

Biztosítási jog

Adójog, adótanácsadás

Adójog, adótanácsadás

Családjog

Családjog

Cégvásárlás

Egy már működő cégbe történő belépéssel sokat nyerhetünk. Szert tehetünk üzleti arculatra, ezen keresztül a piacon való ismertségre, megbízható, állandó vevőkörre és ami ugyancsak lényeges egy cég eredményes működésében: megbízható, már „bevált” beszállítókra, alvállalkozókra, üzleti partnerekre. Egy már évek óta működő cég - az eddig felsoroltakon túl - általában előnyt élvez egy esetleges nagyobb összegű, kedvező hitelfelvétel esetén, vagy a közbeszerzési eljárásokban. Összességében tehát megállapítható, hogy megfelelő körültekintéssel egy jól kiválasztott, stabil cég megvásárlása majdnem kizárólag előnyökkel jár. Mindezeken túlmenően, ha jogilag, pénzügyileg és gazdaságilag nem járjuk körbe a megvásárolandó gazdasági társaságot, súlyos anyagi, felelősségi kérdésekkel nézhetünk szembe.

Az ún. jogi átvilágítás az ügylet szempontjából elsődleges kérdés, s megkerülése súlyos következményekkel járhat, hiszen a hatályos szabályok szerint csak működő cégbe lehet belépni. A jogi átvilágítás során a kiszemelt cég, annak cégbírósági bejegyzésétől kezdődően a megvásárlás időpontjáig teljes „ellenőrzésen” esik át, mely során megvizsgálásra kerül az összes céges irat, szerződés, engedély, stb. illetőleg egyéb folyamatban lévő, a céget érintő eljárás egészen az esetleges peres ügyekkel bezárólag. Az átvilágítás végeztével az átvilágítást végző ún. riportot készít, melyben részletesen leírja a társasággal kapcsolatos észrevételeit.

Felmerül a kérdés, hogy mennyi ideig tart az ún. átvilágítás. Ez több tényezőtől függ. Általánosságban elmondható, hogy egy viszonylag rövid ideje működő, kis volumenű társasággal könnyebb a dolgunk, míg egy hosszabb ideje tevékenykedő nagyobb cég átvilágítása esetenként több hónapot is igénybe vehet.

Ha eldöntöttük, hogy belépünk egy már működő vállalkozásba, és azt magunk működtetjük tovább, elsődlegesen nézzük meg a végső döntés előtt, hogy a kiszemelt vállalkozás milyen területen működik. A céget vásárolni kívánó ügyfelek ezt általában figyelmen kívül hagyják arra hivatkozással, hogy semmiből sem áll a szükséges módosítások mellett a tevékenységi kör újraírása. Ez azonban nem helyes gondolkodásmód, ugyanis ha rátaláltunk egy jól működő vállalkozásra, annak bejáratott tevékenységét - elsősorban a kialakult ügyfélkör megtartása miatt - folytatni kell. Más a helyzet, ha az általunk "kitalált" profilról előzetes piackutatás alapján már szinte biztosan tudjuk, hogy egy más tevékenységet végző cégbe való bevitelt követően a cég továbbra is eredményesen működik majd. Összegezve: fontos lépés a piackutatás. Egy cég megvásárlásával csak akkor juthatunk előnyhöz, ha annak tevékenységére igény van.


Dr. Boros Andrea Ügyvédi Iroda munkatársai