Ingatlanjog

Ingatlanjog

Mediáció

Mediáció

Biztosítási jog

Biztosítási jog

Munkajog

Munkajog

Adójog, adótanácsadás

Adójog, adótanácsadás

Családjog

Családjog

Társasági jog

Társasági jog

Gyorshajtás, és amit a következményekről tudni kell

2008. május 1. előtt és azóta is életben van az egyes szabálysértésekről szóló kormányrendelet azon rendelkezése, miszerint gyorshajtás miatt 100 km/h sebességhatárig 50%-os túllépés, míg 100 km/h feletti sebességhatárnál a harmadával történt túllépésnél a szabálysértési hatóság  maximum 60.000.- Ft pénzbírságot szabhat ki, és bár nem automatikusan, de a jogosítvány bevonását is elrendelheti.
Emellett idén május 1-től létezik egy új bírságolási lehetőség a közlekedési szabályszegések körében, ez a közigazgatási bírság, ami egy nagyon ravasz dolog. Ez alól nem lehet kibújni a "hozzátartozóm vezette a kocsit, és nem nevezem meg" gyakorlattal, mivel minden esetben az autó forgalmi-engedélyében szereplő üzembentartót fogják kötelezni a büntetés megfizetésére.
Az alábbiakban néhány példával illusztrált magasabb fix összegű bírságot lehet ezek alapján kiszabni. Közigazgatási bírság kiszabására 50 km/h sebességhatárnál akkor számítsunk miután az út széléről villanó fényt észlelünk perifériális látómezőnkben, ha a sebességmérőnk legalább 65 km/h-át mutat, ekkor 60 napon belül valószínűleg megkapjuk a 30.000.- Ft-ról szóló sárga csekkünket. Ez a csekk egy autópályán történt 156 km/h-ás száguldás után már 50.000.- Ft-ról fog szólni.
Az érdekesség kedvéért a végleteket is megemlítjük, úgymint egy 260 km/h –ás ámokfutás, amely az üzembentartónak 300.000.- Ft-jába fog kerülni. Viszont érdemes tudni, hogy ha 10 percen belül kétszer vagy többször is gyorshajtáson kapnak minket,”csak” a nagyobb sebesség túllépés után járó büntetést kell kifizetnünk.
A közigazgatási bírság kiszabása mellett azonban lefolytatják a hagyományos szabálysértési eljárást is, szabálysértési bírságot viszont nem szabhatnak ki, ha közigazgatási bírságot fizettettek. A jogosítványt azonban továbbra is elvehetik, és a büntetőpontokat is kiszabják. Tehát szabálysértési eljárás mindenképpen indul, szabálysértési bírság azonban nincs, ha ugyanazért a cselekményért a közigazgatási bírságot már kiszabták.
Ezúton is minden kedves olvasónkat megkérünk, hogy tartsák be a közlekedési szabályokat és ne lépjék túl a megengedett sebességhatárokat.