Munkajog

Munkajog

Biztosítási jog

Biztosítási jog

Társasági jog

Társasági jog

Adójog, adótanácsadás

Adójog, adótanácsadás

Ingatlanjog

Ingatlanjog

Mediáció

Mediáció

Családjog

Családjog

Röviden... - 2008.04.03.

A férjem 1991. novemberében hunyt el. 2006-ban betöltöttem az 55. életévemet,  benyújtottam az özvegyi nyugdíj feléledésére vonatkozó kérelmemet, amit a TB-nél elutasítottak. Állítólag változás történt a szabályokban. Kérhetem-e újra az özvegyi nyugdíj megállapítását? Ha igen, visszamenőleg jár-e az ellátás?
I
gen. A 2008. január 1-től érvényes szabályok szerint az özvegyi nyugdíj feléledésének időtartama 10 évről 15 évre változott, de csak abban az esetben, ha a hozzátartozó halálának időpontja 1993. március 1. előtti, mivel a törvény szerint ettől az időponttól kell számítani a 15 évet. Ön ezen az időn belül betöltötte az 55. évét, így újra kérheti az özvegyi nyugdíj megállapítását. Mivel a jogszabály értelmében az ellátás csak 2008. január 1-től jár, visszamenőleg nem tudja az igényét érvényesíteni.

Három  évvel ezelőtt építési telket vásároltam, és vállaltam a négy éven belüli beépítést, így nem fizettem illetéket. Úgy néz ki, hogy nem tudok építkezni, sőt a telket is el kell adnom. Meg kell-e utólag fizetnem az illetéket?
Igen, mivel a törvényben megállapított mentességi feltételt nem teljesítette. Ezen kívül az adóhatóság fel fogja számítani az eredeti időponttól esedékes késedelmi pótlékot is, melyet szintén meg kell fizetnie. Amennyiben anyagi lehetőségei korlátozottak, úgy lehetősége van fizetési könnyítés – részletfizetés, halasztás, elengedés – kezdeményezésére.

Betöltöttem a 62. évemet, ezért a munkáltatóm meg akarja szüntetni a munkaviszonyomat, rá akar beszélni a közös megegyezésre, mert állítólag az nekem jobb. A nyugdíjamhoz kellő szolgálati idővel rendelkezem, de még nem kértem a nyugdíjam megállapítását, dolgozni szeretnék.  Megteheti a munkáltatóm, hogy elküld?
Ha nem akarja a munkaviszonyát megszüntetni, a közös megegyezésre nem kötelezhetik Önt. Ha a munkáltatója meg akar válni Öntől, akkor a rendes felmondás jogát gyakorolhatja, annak minden törvényi kötelezettségével (pl. felmondási idő, arra átlagkereset biztosítása, esetleg végkielégítés stb.) együtt. Mivel még nem állapították meg a nyugdíját, nem minősül a Munka Törvénykönyve alapján nyugdíjasnak, így indokolás nélkül nem mondhat fel a munkáltatója.

Dr. Boros Andrea Ügyvédi Iroda munkatársai