Ingatlanjog

Ingatlanjog

Mediáció

Mediáció

Biztosítási jog

Biztosítási jog

Társasági jog

Társasági jog

Munkajog

Munkajog

Adójog, adótanácsadás

Adójog, adótanácsadás

Családjog

Családjog

Röviden... - 2008.04.10.

A 2007. évi személyi jövedelemadóm tekintetében munkáltatói adó-megállapítást kértem, de elfelejtettem leadni az adóm 1 %-áról rendelkező nyilatkozatomat. Pótolhatom-e, és milyen módon?
Igen, 2008. január 1. napjától a bevallásától függetlenül, lezárt borítékban is eljuttathatja azt május 20-ig az adóhatósághoz postán vagy személyesen is.

2007. novemberében eladtam a családi házamat. A telket még 1991-ben vásároltam, de a ház csak 1995-ben készült el, a használatba vételi engedélyt 1996-ban kaptam. Melyik év lesz az adó szempontjából a „szerzés éve”?
A 2007. évre érvényes szabályok szerint 1991. Az Szja törvény értelmében ugyanis a föld tulajdonjogának megszerzését követően az odaépített épület szerzési idejeként a föld megszerzésének időpontját kell tekinteni. Ebből következően – mivel eltelt a 15 év – adókötelezettség az ingatlan értékesítésével összefüggésben nem keletkezik.

Házasságomból 4 kiskorú gyermekem van. A feleségem beadta a válópert, ami jelenleg folyamatban van. Mi az a maximális összeg amit levonhatnak a fizetésemből tartásdíjként?
A tartásdíj összegét gyermekenként a kötelezett átlagos jövedelmének 15-25 %-ában állapítja meg a bíróság. Azonban az összes tartási igény a kötelezett jövedelmének 50%-át nem haladhatja meg, attól függetlenül, hogy hány gyermek tartására köteles. Így az Ön esetében is maximum a jövedelmének 50%-a tiltható le tartásdíjként.

Munkaadóm a fizetésemet a bankszámlámra utalja. A munkaszerződésem szerint a munkabér kifizetésének napja minden hónap ötödik napja. Ezzel szemben a munkaadóm az utalást indítja 5-én, így a számlámra csak 2-3 nappal később érkezik meg a fizetés. Joga van ehhez?
Nincs. Az átutalásnak úgy kell megtörténnie, hogy a munkavállaló a kifizetési napon rendelkezhessen a munkabérével. Tehát a fizetésének minden hónap 5. napján az Ön számláján kell lennie.

Kb. 3 évvel ezelőtt voltam utoljára a Földhivatalban adásvételi szerződés beadása miatt, és az ügyintézésért nem kellett fizetnem. A múlt héten ismét adásvételi szerződést kötöttem, a Földhivatali ügyintézést az ügyvéd vállalta, és ezért 6.000 Ft-ot kellett nekem fizetnem. Mióta kell a Földhivatali ügyintézésért fizetni? Vagy ez az ügyvéd költsége volt?
Ez az összeg nem tartozik az ügyvédi munkadíjba. Az 1996. évi LXXXV. tv. 32/A- §-ának (1) bekezdése szerint 2006. január 01. napjától kell az ingatlan-nyilvántartás elsőfokú eljárásának ügyintézéséért ingatlanonként az eljáró Földhivatalnak 6.000 Ft-ot fizetni. Amennyiben Ön igényt tart soron kívüli ügyintézésre, úgy ingatlanonként további 10.000 Ft megfizetésével erre joga van. A jelzálogjog bejegyzése, valamint a bejegyzés módosítása iránti eljárás díja a változással érintett ingatlanonként 12 000 forint. A vagyoni értékű jog (pl. haszonélvezeti jog) törlése iránti eljárás díja 2.000 Ft.

Dr. Boros Andrea Ügyvédi Iroda munkatársai