Biztosítási jog

Biztosítási jog

Társasági jog

Társasági jog

Mediáció

Mediáció

Munkajog

Munkajog

Ingatlanjog

Ingatlanjog

Adójog, adótanácsadás

Adójog, adótanácsadás

Családjog

Családjog

Vagyonosodási vizsgálatok - 2007.11.07.

Mit tehet egy adózó, ha a megállapításoknak elejét akarja venni? Mindenekelőtt érdemes áttekinteni a saját vagyoni helyzetünket. Első lépésként mérjük fel a jelenleg még ellenőrzés alá vonható időszak – mely 2001-2006. éveket ölelheti fel – vonatkozásában a bevételeinket és a kiadásainkat egy mérleg formájában, melynek bevételi oldalán a legális jövedelmek szerepelnek, míg kiadási oldalon azok a tételek, amelyekre egy-egy évben költöttünk.

Mit érdemes figyelembe venni a kiadások számbavételekor?
Azokat a beszerzéseket, melyek valamely nyilvántartásban szerepelnek, mindenképpen. Gondolni kell elsősorban az ingatlanvásárlásokra, a gépjármű-beszerzésekre, az értékpapírok, biztosítások vásárlására. A feltűnő luxusjavakra is gondoljunk, hiszen a revizorok helyszíni ellenőrzés során a lakóingatlanba beléphetnek. A megélhetési költségek vizsgálatakor jó, ha a tényleges rezsiköltséggel számolunk, hiszen az adóhivatalnak jogában áll megkeresni a közüzemi szolgáltatót a tényleges fogyasztás ellenőrzése céljából. A bankszámla áttekintése fontos, az adóhatóság felé ugyanis nem érvényes a banktitok. Amennyiben érdekeltek vagyunk gazdasági társaságban, és tagi hitelt nyújtottunk, számoljunk annak összegével, még akkor is, ha az már visszafizetésre került. Az ellenőrzés során ugyanis mindig a kiadás felmerülésnek időpontjában vizsgálják a meglévő fedezetet, nem éves átlagban.

A bevételek oldalán azzal számoljunk, amelyekről hiteles dokumentumokkal rendelkezünk függetlenül attól, hogy az adott tétel jövedelemadó-köteles, vagy adómentes. Ezek között elsődlegesen a kifizetői igazolások azok, amelyek valóságtartalmát nem kérdőjelezi meg az adóhivatal. Ezen kívül az ajándékok, örökségek, nyeremények akkor számítanak, ha azokról is van igazolásunk, az illetékhivataltól, közjegyzőtől, a nyeremény kifizetőjétől.

Ha a kiadásaink meghaladják a legalizált bevételeket, érdemes elgondolkodni ennek okán, és a megoldási lehetőségeken. Egy vizsgálatnál ugyanis ha a revizor ugyan erre az eredményre jut, azonnal becslési eljárást folytat le, melynek során kiszámolja azt a bevételt, amelyre a kiadások fedezetéhez szükség volt, és megállapítja az erre eső adót, ez után az adóbírságot és a késedelmi pótlékot.
Ezért ajánlható mindenki számára, hogy a fenti módszer szerint ellenőrizze saját vagyonosodását, hiszen az ellenőrzés megkezdése előtt még több lehetőség van annak kidolgozására, hogy elkerülhető legyen az adóhiány megállapítása, illetve megfizetése.


Balázs Zita adószakértő
Dr. Boros Andrea Ügyvédi Iroda