Társasági jog

Társasági jog

Adójog, adótanácsadás

Adójog, adótanácsadás

Családjog

Családjog

Biztosítási jog

Biztosítási jog

Ingatlanjog

Ingatlanjog

Munkajog

Munkajog

Mediáció

Mediáció

Új KRESZ - 2010.02.07.

A jármű vezetőjének a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet csak fokozott óvatossággal és olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a járművel, amennyiben szükséges, a gyalogos átkelőhely előtt meg is tudjon állni. Emellett a vezetőnek fokozottan ügyelnie kell az úttesten a tömegközlekedési járművek megállóhelyei közelében a gyalogosok, az egyedül vagy csoportosan haladó gyerekek, valamint "a koruk, testi fogyatékosságuk vagy más ok miatt saját biztonságukra ügyelni felismerhetően nem képes személyek biztonságának a megóvására". Elvetették tehát azt a javaslatot, melynek értelmében kötelezően meghatározták volna a 30 km/h sebességet az ilyen jellegű helyeken.

Az autósoknak fokozottan kell figyelniük továbbá az iskolabusz megközelítésekor is, amennyiben a szállított gyermekek le vagy felszállásukat végzik, ugyanakkor az eredeti tervezettel szemben nem kötelező a megállásuk. Megszűnik az autósok számára a vasúti átjáróban előírt kötelező sebességhatár is, annak megközelítésére is a fokozott óvatosság szabályai vonatkoznak, amennyiben ettől az adott átjáróban valamiért indokolt eltérni, akkor külön táblával kell azt jelezni.

A kerékpárosok továbbra sem használhatják a buszsávot, ellenben a motorosok igénybe vehetik azt. Biztosított azonban mind a motorosok, mind a kerékpárosok számára, hogy a piros lámpánál előre menjenek. A kerékpárral közlekedők behajthatnak továbbá a forgalommal szemben az egyirányú utcákba, ennek azonban feltétele, hogy ezt az út kezelője táblával jelezze, és itt érvényesül a fokozott jobbra tartási kötelezettség, amely alól egyébként mentesülnek, tehát nem kell szorosan az út szélén közlekedniük. A kerékpárosok számára is bevezetnek kötelező sebességhatárokat a gyalogosokkal közösen használt utakon, ugyanakkor a kerékpárút mellett nevesítik a kerékpáros nyomsáv fogalmát, amelyet szintén útburkolati jellel kell jelölni. A kanyarodó autókkal szemben mind a gyalogos, mind a kerékpáros elsőbbséget élvez.

Jó hír az autósoknak, hogy a közúti ellenőrzés, és a sebességmérés tényét is táblával kell jelezni a jövőben. Jobban oda kell azonban figyelniük a rendszámuk megfelelő elhelyezésére és láthatóságára. További kiemelendő módosítás, hogy 150 centiméternél alacsonyabb gyermek csak rögzített biztonsági ülésben szállítható az autóban.