Munkajog

Munkajog

Adójog, adótanácsadás

Adójog, adótanácsadás

Biztosítási jog

Biztosítási jog

Társasági jog

Társasági jog

Mediáció

Mediáció

Családjog

Családjog

Ingatlanjog

Ingatlanjog

Röviden... - 2009.11.11

Sajnálatos módon édesanyám áprilisban elhunyt. Egy 1992- es évjáratú személygépjármű volt a tulajdonában, amelyet már a halála előtt is kizárólag én használtam. Legjobb tudomásom szerint én vagyok az egyetlen örökös. Az autó műszaki vizsgája a napokban lejárt, ezért elvittem egy vizsgabázisra ahol azt mondták, hogy augusztus óta nem lehet megoldani a vizsgát meghatalmazással sem, mert az érvénytelen személyi igazolvány számot nem fogadja el a rendszer. Édesanyám hagyatéki tárgyalásának időpontjáról még nem kaptam értesítést. Mit tehetek ebben a helyzetben, mert nagy szükségem lenne az autóra?

mennyiben a hagyatéki leltár a jegyző előtt már megtörtént – ami valószínűleg így van, tekintve, hogy az édesanyja már áprilisban meghalt – azt javasoljuk, hogy keresse fel a közjegyzőt, aki az ügyben eljár és kérjen tőle egy úgynevezett öröklési bizonyítványt. Az öröklési bizonyítványt a közjegyző az örökösként érdekelt személy kérelmére kiállíthatja, a hagyatéki tárgyalás lefolytatása illetőleg a hagyaték átadása nélkül, ha az örökösök között öröklési jogvita nincs és az Ön esetében a hagyatéki ingóságok értéke nem haladja meg a háromszázezer forintot. Az öröklési bizonyítvány azt tanúsítja, hogy Ön milyen jogcímen és milyen arányban örököl. Ennek a birtokában már nem lehet akadálya a gépjármű levizsgáztatásának.

Közúti baleset okozása miatt a bíróság 2 évre eltiltott a járművezetéstől. Az ítélet után nem sokkal elkaptak a rendőrök természetesen jogosítvány nélkül. Mire számíthatok ebben az esetben? A további kérdésem, hogy tényleg csak akkor kapom vissza a jogsimat, ha újra vizsgázok autóvezetésből?


A szabálysértésekről szóló törvény értelmében a fenti cselekményében a bíróság lesz jogosult dönteni, és a következő hátrányos jogkövetkezményeket alkalmazhatja. Az a járművezetéstől eltiltott személy, aki az eltiltás hatálya alatt az eltiltás érvényesülési körébe tartozó járművet vezet, elzárással, vagy százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. Tekintettel arra, hogy több, mint 6 hónapra tiltották el a járművezetéstől így igen, továbbképzésre kell járnia ahhoz, hogy majd visszakaphassa a vezetői engedélyét.  Az eltiltást elrendelő határozattal kell felkeresnie a közlekedésfelügyeletet, ahol az utóképzéseket megszervezik.


 

 

Dr. Boros Andrea Ügyvédi Iroda munkatársai