Ingatlanjog

Ingatlanjog

Munkajog

Munkajog

Családjog

Családjog

Adójog, adótanácsadás

Adójog, adótanácsadás

Biztosítási jog

Biztosítási jog

Mediáció

Mediáció

Társasági jog

Társasági jog

Röviden... - 2009.10.29

Jelenleg gyes-en lévő anyuka vagyok, amely 2010. január 24-én megszűnik.  Az  elmúlt 2 évben a cégemnél óriási leépítések voltak és a jövőben is várható még létszámcsökkentés. Ez idő alatt az én munkaköröm megszűnt, átszervezték a munkafolyamatokat, aki a helyemen volt a távollétemben, már csak alkalmi munkavállalói kiskönyvvel dolgozhat. Mit tehetnek, ha   lejár a gyes és jelentkezem dolgozni?

A gyes lejártával az Mt. szerinti felmondási védelem megszűnik. Ez azt jelenti, hogy amikor Ön újra jelentkezik dolgozni, akkor a munkáltatónak ki kell adnia a szülési szabadság és a gyermekgondozásra kapott fizetés nélküli szabadság első évében felhalmozódott szabadságot. Tekintve azonban, hogy a gyes lejártát követően már nem áll felmondási védelem alatt a munkáltató közölheti Önnel a munkáltatói rendes felmondást, azonban a felmondási ideje csak további 30 nap elteltével fog elkezdődni.


Októbertől megszűnik 8 éves munkaviszonyom. Kötelezhető-e a munkáltató a végkielégítésre, és ha igen, akkor mennyire számíthatok, ha a havi fizetésem 85 ezer forint (volt)?  A munkanélküli segélyt mennyi ideig  kaphatom? Mekkora az összege? És egyáltalán mikortól kaphatom, ha kapok végkielégítést, és ha nem?

8 éves munkaviszony esetében, ha a munkaviszony megszűnésére a munkáltató rendes felmondása vagy a munkáltató jogutód nélküli megszűnése miatt kerül sor a munkavállalónak 2 havi átlagkereset jár végkielégítés címén. A munkaviszony megszüntetésekor a munkabért és az egyéb járandóságokat (így a végkielégítést is) az utolsó munkában töltött napon köteles a munkáltató kifizetni. Az álláskeresési járadék folyósítási idejét annak az időtartamnak az alapulvételével kell megállapítani, amennyit az álláskereső az álláskeresővé válást megelőző négy év alatt munkaviszonyban töltött. A folyósítási idejét úgy kell kiszámítani, hogy öt nap munkaviszony egy nap járadékfolyósítási időnek felel meg. A folyósítás leghosszabb időtartama 270 nap. A folyósítás kezdő időpontját a végkielégítés nem befolyásolja.

Azt hallottam, hogy lehetőség van a magán-nyugdíjpénztárból visszatérni az állami rendszerbe. Igaz ez?

A jogszabály módosítása alapján erre 2009. december 31-ig van lehetőség. Azok a magánszemélyek élhetnek ezzel, akik 2008. december 31-ig betöltötték az 52. életévüket, és annak idején önkéntesen választották a magán-nyugdíjpénztárba való belépést. Az átlépési szándékot annál a pénztárnál kell bejelenteni, ahonnan távozni kíván, de ha már kapott a pénztári tagságára tekintettel juttatást innen, akkor azt vissza kell fizetnie.

 


 

Dr. Boros Andrea Ügyvédi Iroda munkatársai