Munkajog

Munkajog

Ingatlanjog

Ingatlanjog

Mediáció

Mediáció

Adójog, adótanácsadás

Adójog, adótanácsadás

Családjog

Családjog

Biztosítási jog

Biztosítási jog

Társasági jog

Társasági jog

Röviden... - 2009.03.13.

Az egyetem elvégzése után most van lehetőségem munkaviszony létesítésére. Igényelhetek-e START kártyát, ha korábban, a tanulás mellett már létesítettem 4 hónapra munkaviszonyt?
Ha az egyéb feltételeknek is megfelel, akkor igen. Alapesetben – felsőfokú végzettségű személy esetén – a kártya kiváltására az jogosult, aki a 30. életévét még nem töltötte be, tanulmányait befejezte, vagy megszakította, illetve a tanulmányainak befejezése után első ízben létesít foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt. Figyelmen kívül kell hagyni a hallgatói, tanulói jogviszony mellett, illetve az iskolai szünetekben végzett munkát, illetve a tanulmányok befejezése után alkalmi munkavállalói könyv alapján végzett munkát.  A korábban megbízási szerződés, vállalkozói szerződés alapján, vagy egyéni vállalkozóként végzett tevékenység azonban már kizáró ok a kártya igénylésénél.

GYES-en lévő kismama vagyok. Ha egyéni vállalkozóként dolgoznék a gyes mellett, kell-e járulékokat fizetnem?
Igen, amennyiben a vállalkozói tevékenységet személyesen folytatja, mégpedig olyan mértékben, ahogy azt egy főfoglalkozású egyéni vállalkozó részére előírja a törvény.
Tavaly értékesítettem egy ingatlant, abból azonban  jövedelmem nem származott. Kizárólag a munkáltatómtól kapok bért. Kérhetek-e munkáltatói adómegállapítást?
Ha  máshonnan bevallási kötelezettség alá eső jövedelme nem származott, igen, tekintettel arra, hogy az ingatlan értékesítéséről csak akkor kell külön bevallást készíteni, ha abból adóköteles jövedelme van.

Korábbi években vásárolt ingóságaimat – költözés miatt – most eladtam. A bevételem meghaladta a 200 ezer forintot. Az egész után adót kell fizetnem?
Az adó ingóértékesítés esetében sem a bevételt, hanem a jövedelmet terheli. Az értékesítésért kapott bevételéből levonhatja az ingóságot bekerülési árát, és az így kapott jövedelme lesz a személyi jövedelemadó alapja. A törvény adómentességet biztosít a jövedelemből 200 ezer forintra, függetlenül attól, hogy milyen összegű jövedelmet realizált. Bevallásában a teljes összeget szerepeltetnie kell, ugyanakkor a 200 ezer forintra eső adó összegét – mely 50 ezer forint – nem kell megfizetnie, azzal a számított adó csökkenthető.

A lakásom egy szobáját kiadom albérletbe. Kell-e egészségügyi hozzájárulást fizetnem a bevételem után, ha az meghaladja az egymillió forintot?
Amennyiben az ingatlan az Ön állandó lakóhelye, és nem a saját vállalkozása, illetve az Önnel együtt élő közeli hozzátartozó (élettárs) vállalkozása számára adja bérbe, akkor nem kell.