Mediáció

Mediáció

Társasági jog

Társasági jog

Adójog, adótanácsadás

Adójog, adótanácsadás

Munkajog

Munkajog

Ingatlanjog

Ingatlanjog

Biztosítási jog

Biztosítási jog

Családjog

Családjog

Jótállás árengedmányes vásárlásnál

Először is szükséges különböző fogalmak tisztázása, úgymint például az árengedményé, mely manapság a vevőkben nem kelt különösebb félelmet, sőt bátran kijelenthetjük, hogy mára már kevés olyan üzlettel találkozunk, ahol nincs valamelyik termékre árengedmény. Az akció fogalmával is már kellően tisztában vagyunk, tudjuk jól, hogy bizonyos ideig kedvezőbben vásárolhatunk, vagy kapunk esetleg egy áráért két terméket és folytathatnánk a sort. A leértékelés szó hallatán azonban általában azt gondoljuk, hogy valamilyen problémával rendelkezik a termék. Nagyon kell vigyáznunk viszont arra, hogy a fentiek közül melyik jelzővel illetett a megvásárolni kívánt árucikk, mert az esetleges reklamáláskor nagy különbségek lehetnek. A kereskedők gyakran szerveznek különböző akciókat, és kedvezményes áron kínálják megvételre bizonyos termékeiket. Az árengedmény esetén a termékre vonatkozóan semmiféle minőségi hiba nem merül fel. Az eladásra kínált termék teljes értékű, csupán üzletpolitikai okból - utolsó darabok, a gyártók által akcióban kínált egyes termékek kedvezményének továbbítása - úgy határoz a kereskedő, hogy bizonyos termékekre árengedményt ad. Ebben az esetben az eladott termékekre teljes körűen vonatkozik a jótállási jog.

A mintadarabok értékesítésekor a gyártók, forgalmazók az üzletükben lévő kiállítási mintadarabokat is gyakran értékesítik árengedménnyel. Ebben az esetben gyakori, hogy a vételárat jócskán a szokásos fogyasztói ár alatt állapítják meg, hiszen a termékből egy van, az sem biztos, hogy pont az elképzelésünknek megfelelő, viszont a kedvező ár miatt kompromisszummal döntünk a termék megvásárlása mellett. Ez esetben sem értékcsökkent, hanem az eladás előtt bizonyos ideig rendeltetésszerűen használt áruról van szó. Az árengedmény oka nem minőségi hiba, hanem az a körülmény, hogy a terméket már a bemutatásokkor folyamatosan használták. Mivel azonban új termék eladása történik, ezért a jótállási jog itt is teljes egészében megilleti a vevőt. Értékcsökkent termékről akkor beszélünk, ha a terméknek minőségi hibája van, ezért azt a kereskedő érték csökkentve kínálja. A vásárló választására van bízva, hogy a terméket a meglévő hibájával is megvásárolja, tudván, hogy a termék ezen hibája tekintetében nem illeti meg a jótállási jog. Ebben az esetben azonban a terméken mindenképpen szerepeltetni kell, hogy értékcsökkentett és annak az okát is. Mindenképpen meg kell jelölni az engedmény okát, melyet a számlán is szerepeltetni kell. Így a későbbi esetleges minőségi hiba előfordulásakor egyértelműen meghatározható, hogy a vásárló által jelzett hiba tekintetében a jótállási jog érvényesíthető-e.

A válasz tehát olvasónk kérdésére egyértelműen az, hogy ugyanazok a jótállási jogok vonatkoznak az 50%-os áron vásárolt csizmájára, mintha azt korábban teljes áron vásárolta volna meg. Jó tanács, hogy soha ne döljünk be a kereskedőnek ha azzal utasítja el a  minőségi kifogásunkat, hogy „akciós termékre nem vonatkozik a garancia”.